
Drążąc w nieznane
6 czerwca 2010, 11:52Lata badań, lata przygotowań, lata pracy. A wszystko po to, żeby móc być może zerknąć na chwilę na fragment świata sprzed milionów lat. Fragment zachowany w niedostępnym jeziorze Ellsworth, ponad trzy kilometry pod lodowcem Antarktydy. Może nawet zachowało się tam życie?

Lepsze sprzątanie po jagodach
25 sierpnia 2010, 08:51Jedzenie borówek amerykańskich, truskawek i owoców euterpy warzywnej (Euterpe oleracea) pomaga starzejącemu się mózgowi zachować sprawność, aktywując mechanizmy usuwania toksycznych białek.

UE zabroni butelek dla dzieci z Bisfenolem?
24 listopada 2010, 17:10Bisfenol A, stosowany powszechnie do wyrobu plastikowych opakowań, żywności coraz częściej uważany jest za poważne zagrożenie dla zdrowia. Na razie tylko kilka krajów na świecie ograniczyło jego stosowanie, być może uczyni to także Unia Europejska.

Tańsze, efektywne ogniwa słoneczne
31 stycznia 2011, 12:41Władysław Walukiewicz i kierowany przezeń zespół Solar Energy Materials Research Group w Lawrence Berkeley National Laboratory stworzyli właśnie ogniwa, które nie tylko współpracują z całym spektrum światła słonecznego, ale ich produkcja jest łatwa i tania.

Udostępniono Windows SDK for Kinect
17 czerwca 2011, 11:31Microsoft udostępnił wersję beta Windows SDK for Kinect. Koncern zapowiedział je w lutym bieżącego roku.

OmniTouch i PocketTouch - nowe wymiary dotyku
19 października 2011, 12:26W laboratoriach Microsoftu powstały dwa interesujące prototypy. Pierwszy, zwany OmniTouch, umożliwia zamienienie każdej powierzchni w wyświetlacz wielodotykowy. Drugi, PocketTouch, pozwala na korzystanie z czujnika dotykowego przez materiał, a więc umożliwia np. sterowanie smartfonem bez wyjmowania go z kieszeni spodni

Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).

Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?
4 czerwca 2012, 10:45Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).

Wirusowy niby-paradoks
3 października 2012, 14:46Ludzki adenowirus 36 (Ad-36) prowadzi do wzrostu masy ciała, ale jednocześnie chroni zarażonych przed cukrzycą typu 2.

Mleko lepsze od śmietany
4 lutego 2013, 11:03Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości